מסכות אפריקאיות רקע היסטורי

מסכות – לא רק בפורים

יתכן ולא כולם יודעים  אבל למסכות תפקיד משמעותי ומאוד מעניין שמשתנה בין תרבויות שונות  ובין תקופות שונות לאורך ההיסטוריה.

הגלריה לאומנות ותרבות שבטית מציגה – קצת היסטוריה…

חוקרים מערכים כי המסכות הראשונות שהיו עשויות מאבן גיר. הוערך כי הן נוצרו לפני כ-9,000 שנה במצרים וכפי הנראה הן היו מיועדות להנצחתם של המתים.

כך למשל, לאחר מותו של אדם מסויים (בדרך כלל איש חשוב), היו מייצרים מסכה בת דמותו בכדי שנפשו המרחפת של המת תוכל לזהות היכן הוא משכנה.

באזור יוון העתיקה

בימיה של יוון הקדומה, השימוש במסכות נקשר, דווקא ובעיקר, לחגיגות הקשורות של אל היין, אשר נקרא: "דיוניסוס". שנהג, כביכול, להופיע בפני הנשים אשר יצאו ליערות כשהוא עטוי במסכות מפחידות ומפתות.

בימי הביניים

זאת ועוד, תקופה נוספת שגם בה השתמשו במסכות היא, באופן לא מפתיע במיוחד, ימי הביניים. בימי הביניים הייתה קיימת מסורת של חבישת מסכות והיא הייתה חלק מתוך תהלוכות רחוב שונות שהתקיימו ברחבי באירופה כולה. אגב, מעניין לציין כי מאירופה נולדו גם חגיגות הקרנבל, הידועות כל כך בימינו,  ושהפכו נחלת עמי העולם כולו. (הקרנבל בריו -ברזיל הוא הדוגמה הכי מהותית לכך כיום).

הקשר היהודי – תמיד קיים!

מסתבר כי כבר במאה ה- 15 לערך חגגו יהודי גרמניה לראשונה את חג פורים עם מסכות ותחפושות שככל הנראה היו בהשראתם של קרנבלי המסכות השונים שהיו באירופה של אותם ימים, כפי שציינו קודם לכן. בתקופה מאוחרת יותר התפשט לו המנהג הנ"ל והגיע גם אל קהילות יהודיות נוספות.

ביבשת אפריקה, בניגוד לארצות המערב – המסכות היו תמיד, ועודן עד היום, חלק בלתי נפרד מהחיים. באפריקה השימוש במסכות לא מוגבל לאירוע של פעם בשנה דווקא, אלא מהווה חלק מהותי ומשמעותי ב בפולקלור, בהווי ובמסורת התרבותית. כך למעשה, קיים שימוש במסיכות לאורך השנה כולה.

מחשבות על פורים והקשר האפריקאי 

בחג הפורים הבא, כאשר תקנו תחפושת של פיה, דבורה או וונדר וומאן, לילדה שלכם, זכרו כי יש למנהג זה שורשים היסטוריים עמוקים ומרתקים שרבים כלל אינם יודעים עליהם!

אצלנו בגלריה לאומנות ותרבות שבטית

  • מחפשים מסכות, פסלים ויצירות אומנות מקוריות?
  • מחפשים יצירות מיוחדות שהגיעו ישירות מאפריקה?
  • רוצים לעצב את הבית עם פריט אותנטי, חד פעמי בעל מראה מקורי ביותר?
  • אנחנו הכתובת!

אנו זמינים עבורכם ☎ הגלריה לאומנות ותרבות שבטית

צרו קשר בטלפון עם גליה: 055-923-0022

תפריט נגישות