אוולין (אווי) אנקה, אמנית רב תחומית, בוגרת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפרימטולוגיה מ-Oxford Brookes University. פרימטולוגיה זהו תחום העוסק בחקר קופים לסוגיהם בשילוב שיטות מחקר מתחומים רבים: זואולוגיה, אקולוגיה, חקר מאובנים, פסיכולוגיה אנתרופולוגיה וארכאולוגיה. תחום ההתמחות העיקרי של אווי הוא האינטראקציה בין בני אדם לטבע, לחיות הבר ולקופים בפרט. כבר בתואר הראשון ערכה אנקה מחקר מרשים בפפואה ניו גינאה ושם חקרה את מקומה של תרבות מקומית בקשרים ובערך שמעניק האדם לטבע. בנוסף בחנה אנקה והשוותה את האינטיליגנציה הרגשית, ההדדיות, הקשר הבין אישי והפגנת הרגשות בחברה השבטית בפפואה ניו גינאה לעומת החברה בישראל. מחקר זה חיזק את התשוקה של אווי לאנתרופולוגיה ושימור סביבה וסלל את הדרך למחקר העכשווי המרתק שכותרתו:
Ethnoprimatology of the Shipibo of the upper Ucayali River, Perú
התערוכה המוצגת בגלריה נוצרה בהשראת מחקר זה, שנערך באמזונס הפרואני, ומציגה את החיבור התרבותי הקיומי וההרמוני בין שבט השיפיבו ( "שיפי" – קוף ו"בו" – אנשים) ולמגוון הקופים החיים בסביבתם. הרמוניה זו קיימת כבר אלפי שנים והיא הולכת ונכחדת. לב התערוכה שלפנינו הינו שתים עשרה יצירות מצויירות ביד אמן. על פרוסות עץ בגדלים ובצורות שונות מצויירים בצבעי אקריליק שלושה עשר מיני קופים החיים לצד שבט השיפיבו במעלה נהר האוקיאלי שבפרו. ההשראה לציור כל אחד ממיני הקופים מגיעה מסיפורי השיפיבו, מתצפיות החוקרת/האמנית והחוויה האישית שלה בזמן ששהתה ביער ובקהילת השבט. הבחירה בפרוסות העץ הכרותות המשמשות כמצע לעבודות, מצביעה על הקשר ההכרחי בין הקופים לבין העצים ומעבירה מסר נוקב שעיקרו הסכנה שבכריתת היערות שמהווה איום ממשי על המשך חיי הקופים בסביבתם הטבעית. כריתת העצים זוהי סכנה מוחשית וגדולה העומדת בפני המשך ההרמוניה השוררת בין הקופים לטבע, בין האדם לקוף ובין האדם לטבע.
התערוכה מספרת את סיפורם של מיני הקופים הרבים החיים ליד ובתוך טריטוריית שבט השיפיבו. הצופה בתערוכה מכיר את קופי השאגן ואת קופי העכביש, שומע בפס הקול המלווה את התערוכה, את שירתו העדינה של קוף העכביש כמו גם את שאגותיו של קוף השאגן ומתוודע למיתוס המספר על איך קיבל השאגן את קולו. הצופה מתוודע למיתוס ה- MASHI ISO, קוף העכביש הגדול והמיתי בעל זנב באורך של חמישה מטרים החוטף בני אדם ולוקח אותם לצמרות העצים, ומתוודעים לאזהרה של זקני השבט לבל ליפול לידיו. בנוסף נחשפים הצופים בתערוכה למיתוס האומר שישנם קופים שבלילות מתחזים לבני אדם ובאים למסיבות השבט, שותים מאסאטו יחד עם החוגגים, (מאסאטו הוא משקה אלכוהולי העשוי מיוקה – סוג של תפוחי אדמה), מבלים עם נשות השבט ובבקר הופכים חזרה לקופים. הצופה בתערוכה מכיר את הקפוצ'ין הלבן, הקוף המתקשר בסיפורי השבט לסקס ולרגשות הקנאה. ואכן על פי המיתוס הוא הקוף שהראה לבני השיפיבו כיצד לעשות סקס ובזכותו אוכלוסיית השבט גדלה והתרחבה. הצופה בתערוכה יכיר גם את PEPA קופת עכביש שחיה כחיית מחמד של בני השבט, ואת שאר מינים הקופים, חיית מחמד מועדפת, הכרוכים על הראש ועל הכתף של בני השיפיבו, שמלטפים אותם ואוהבים אותם, ובמותם זוכים לקבורה.
בתערוכה מוצגת גם דוגמא לאמנות שבט השיפיבו. על יריעות בד גדולות, רקומות תבניות המתגלות ככתב תווים אופייני. כל עבודת אמנות כזו היא פרטיטורה רקומה. הסימנים הרקומים על הבד הם תווים שעל פיהם שרים בני השבט את המוזיקה הייחודית לכל עבודת אמנות. המוזיקה שבוקעת מאמנות זו נועדה לרפא ולתת ביטוי ספיריטואלי לתרבות השבט. כל עבודת אמנות נשמעת אחרת ופס הקול שמלווה את התערוכה נותן ביטוי גם למוזיקה הזו. מלבד התווים, רקומים על הבד צורות נוספות שנקראות ICARO המשקפות את הקוסמולוגיה הילידית ומושפעות מההזיות הנוצרות בעקבות שתיית האייווסקה. פס הקול הנובע מעבודות האמנות הללו מושר בדרך כלל על ידי נשים ומשמש כליווי לטקסי האיווסקה. צורות הICARO באות לידי ביטוי גם ביצירות המוצגות בתערוכה והן חרוטות על שטח פני העץ ובכך ממסגרות את הקונטסט התרבותי של הקופים ביערות האוקיאלי.
בין היצירות ישולבו גם פסלים מפסולת פלסטיק שכן זיהום הפלסטיק בלב האמזונס מהווה איום נוסף גדול ומשמעותי על סביבת המחייה המשותפת לאנשי השיפיבו והקופים ומסכנת את בריאות האדם, החי והצומח.
Tales From the Amazon זו תערוכה מגוונת ומרתקת המביאה לקהל הישראלי מציאות של עולם מרוחק ופראי הנמצא בסכנת הכחדה מיידית.
ד"ר גליה דוכין אריאלי
Global Art Gallery – 0502811710